Jest to konieczny element każdej kuchni. Z tego rodzaju foremek mogły korzystać już nasze babcie. Z reguły do tworzenia ciast wykorzystywały tortownice. Blachy do pieczenia są dość tanie. Pojemniki tego typu mają tak naprawdę wiele wad. Przede wszystkim w czasie pieczenia wypieki przywierają do ścianek, więc potrzebny jest konieczny papier do pieczenia. Blaszki aluminiowe tez błyskawicznie rdzewieją. znacznie bardziej profesjonalne pieczenie to z pewnością szkłonaczynia żaroodporne. Najlepiej tego rodzaju pojemniku piec mięsa i zapiekanki. Jeszcze lepszym rodzajem są formy ceramiczne. Są doskonałe do zrobienia tarty i tak zwanych niskich wypieków. Zaletą tego typu foremek jest ich dość spora odporność. Jeżeli bowiem możemy korzystać z tego typów form, to nie musimy się obawiać zardzewiałego materiału – http://www.garneczki.pl/tagi/birkmann/.