Cukiernictwo w Polsce ma ciekawą tradycję. Najsłynniejsze cukiernie powstały jeszcze przed wojną, a niektóre nawet wcześniej. Profesjonalne cukiernictwo to zajęcie z pasją. Niektórzy twierdzą, że łączy w sobie zamiłowanie do słodyczy ze sztuką. Wystarczy obejrzeć na regionalne torty i ciasta, żeby zrozumieć, że stworzenie tak niezwykle wyglądających słodkości, wymaga nie lada umiejętności.
krajowe cukiernictwo przeszło próbę czasu głównie w PRL-u. W ówczesnych czasach nie było składników. Były gotowe przepisy, kreatywność nie były pożądanymi cechami u cukierników. Na dzień dzisiejszy ma miejsce swoisty renesans profesjonalnego cukiernictwa. Sytuacja ta to przede wszystkim duża korzyść dla konsumentów.Najlepsze cukiernie znajdują się w Paryżu. We Francji wybrane cukiernie mają zupełnie wyjątkowy charakter. Ciastka sprzedaje się w wytwornym otoczeniu. Wyroby są przechowywane w szklanych gablotach i pakowne w złote pudełka. We Francji cukiernictwo jest rzeczywiście na najwyższym poziomie i urasta do rangi sztuki. Tajemnica tkwi między innymi w wyjątkowej technice, które u nas są jeszcze nieznane. (Oferta praca cukiernik)
Zawodowe cukiernictwo polega przede wszystkim na tworzeniu nowych smaków. Naturalnie istnieje też cukiernictwo przemysłowe. Tutaj również wymaga się kwalifikacji zawodowych, jednak produkcja na szerszą skalę nie wymaga szczególnych kwalifikacji.
W zasadzie praca w tym zawodzie, jeśli mamy odpowiednie umiejętności może się opłacić i nietrudno znaleźć zatrudnienie. W mniejszych i większych miastach|każdym mieście|niejednym mieście istnieją niekiedy liczne cukiernie lub fabryki cukiernictwa. Jeżeli dajmy na to szukamy w ogłoszeniach: praca Opole, praca cukiernik, to raczej nie będziemy mieć problemów z zatrudnieniem.
Żeby zajmować się cukiernictwem, należy ukończyć właściwą szkołę lub profesjonalny kurs. Osoba, która skończyła szkołę powinna być przygotowana do wykonywania istotnych w zawodzie działań. (oferty pracy rzeźnik) Możemy wyróżnić kilka z nich: obsługiwanie maszyn stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych oraz zdolność dekorowania.