Od noży oczekujemy, że będą ostre jak najdłużej, żeby się nie wyszczerbiały i naturalnie nie rdzewiały. Niezależnie od tego który to nóż. Ważne jest jednak, by dobrze o nie dbać. Nie zapominajmy o częstym ostrzeniu. Gdy tylko producent nie poleca inaczej – powinniśmy ostrzyć nóż przy każdym użyciu. Tępy nóż jest nie tylko nieużyteczny – bo po prostu strzępi i rozrywa włókna mięsa zamiast je kroić, ale także może być bardzo niebezpieczny. Gdy używamy tępego noża, wkładamy w to o wiele więcej siły, zatem o wiele łatwiej o skaleczenie, czasami bardzo poważne.
Jeżeli do tej pory nie używaliśmy naprawdę ostrych noży i sprawimy sobie jakiś wysokiej jakości zestaw, choćby właśnie Ontario Knives (cqb.pl/noze-skladane-c-79_91.html), powinniśmy nauczyć się kroić od nowa. Znajdziemy w internecie mnóstwo filmów prezentujących dobrą technikę krojenia. Wystarczy trochę potrenować, by używać noża jak świetny szef kuchni.
Porządny nóż przydaje się też, gdy wyjeżdżamy. Nieważne, czy wybieramy się na kemping, do lasu na grzyby, czy w ogóle na łono natury, dobry nóż się przyda. Najpopularniejsze oczywiście od wieków są scyzoryki szwajcarskie. Zawsze zdają egzamin doskonale, więc warto taki mieć.