Punktem wyjścia badań jakości produktów spożywczych jest zwyczajowo badanie laboratoryjne dotyczące produkcji, ale także właściwego opakowania i przechowywania. Najbardziej sławna, bo obowiązkowa na obszarze Stanów Zjednoczonych oraz Unii Europejskiej jest metodologia HACCP (zobacz więcej: http://tuv.com/pl). Jest to metoda weryfikacji, w jakim stopniu takiego rodzaju standardy, jak normy ISO, są istotnie wdrożone podczas wypuszczania produktu na rynek. Certyfikowanie za pomocą metodologii HACCP stanowi niezbędny czynnik w ramach porządku w firmie , co pozwala na demonstrację bezpieczeństwa poszczególnych towarów – niweluje bowiem koszty błędów popełnionych w trakcie produkowania i przetwarzania usług, a także sprawdza ich zgodność z prawem, a przede wszystkim sprawdza, czy są wypełnione normy ISO.
W przypadku żywności metodologia HACCP może być korygująca lub zapobiegawcza. Szczególnie ocenianiu poddaje się takie rzeczy jak choćby: oszacowanie ryzyka, wybór mechanizmów zarządzania,lub wdrożenie prac kierownictwa. Badana firma otrzymuje potem istotny raport z drobiazgowym wyszczególnieniem ewentualnych wad oraz zalet danego produktu. Certyfikowanie przeróżnych produktów i usług jest w stanie znacznie przysłużyć się firmom, ponieważ pozwala na budowanie satysfakcjonującego standardu ich produktów oraz buduje więź zaufania między konsumentem a przedsiębiorstwem. Dzięki metodologii HACCP poziom zadowolenia z towaru może zawsze zostać niezwykle szybko poprawiony. Fundamentem jest tu naprawdę doskonała analiza sytuacji.