Umożliwia ona pieczenie i duszenie mięsa a także przeróżnych dań jednogarnkowych (rybnych, warzywnych itp.) zarówno na kuchence, jak i w piekarniku (poza pojedynczymi modelami).
Dobra brytfanna sprawia, że mięso pozostaje wyjątkowo soczyste i jędrne, ale zarazem jest prawidłowo wypieczone a nie wysuszone). Dla uzyskania idealnego rezultatu powinno się mięso wcześniej zapeklować i przez krótką chwilę podsmażyć – puści wtenczas soki. Przekładając do brytfanny koniecznie należy je jeszcze podlać wodą. Standardowa gęsiarka do pieczeni wykonana była z blachy stalowej pokrytej emalią, ale w handlu dostępny jest pełen przekrój naczyń z przeróżnych tworzyw. Brytfanna emaliowana jest nade wszystko wskazywana dla uczuleniowców i miłośników typowej kuchni. Przygotowanie smacznego kurczaka z chrupiącą skórką, golonki, kaczki czy dziczyzny zapewniają też brytfanny ze stali, brytfanny odlewane lub brytfanny aluminiowe. Te ostatnie nie są przydatne jednakże do przygotowywania kwaśniejszych potraw.
Ogromnąwzięciem śród piekących cieszą się porządne i niesamowicie mocne brytfanny wykonane z żeliwa. Z reguły pokryte są one powłoką emaliowaną (zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz naczynia), zupełnie odpowiednią dla zdrowia i prostą do czyszczenia. Brytfanna żeliwna jest bardzo dobrą inwestycją – gwarantuje najlepszą jakość pieczenia i duszenia dzięki grubym ściankom, umożliwiającym na optymalną przesyłanie ciepła. Szczelniezamknięta pokrywką bardzo długo również podtrzymuje ciepło dania po wyjęciu z piekarnika. Jednakowo sprawdza się brytfanna akutermiczna, której spód perfekcyjnie zapobiega przylepianiu się sporządzanych dań. Brytfanny przeznaczone do użytkowania w piekarnikach to naczynia żaroodporne (naczynia żaroodporne na garneczki.pl), mogą być więc używane nie jedynie do mięs, ale również do rozmaitych zapiekanek czy lazanii. Brytfanna funkcjonuje wtedy jako uniwersalne naczynie do zapiekania. Rozmaita oferta brytfann osiągalna jest w sklepie internetowym garneczki.pl.